7 miljoen kilometer in 2022 – Dégage viert succescijfers met bomen

Op zondag 22 januari schonk Dégage 900 bomen aan de natuur in Vinderhoute. Met deze actie wil de ledenorganisatie de impact van particulier autodelen tonen. Het voorbije jaar mocht Dégage maar liefst 900 leden en 90 eigenaars verwelkomen. Dat maakt het totaalplaatje op 5175 leden en 415 auto’s. Goed voor meer dan 7 miljoen kilometer op de teller. 

Met deze actie toont Dégage – net als vorig jaar in Oostende – haar voorbeeldrol in de maatschappij. Vanuit een alternatief, kostendelend model slaagt de organisatie erin om auto’s efficiënter in te zetten of zelfs uit het straatbeeld weg te halen. Die vrijgekomen plaats wil Dégage graag tastbaar maken en omzetten in bos. 

Burgers delen hun auto met anderen waardoor de auto quasi niet meer stilstaat. Dat maakt heel wat andere auto’s overbodig. Bovendien is particulier autodelen voor de eigenaar een meer aangename manier om afstand te leren nemen van de eigen auto en de voordelen van autodelen te leren kennen. 

Voorzitter John Wante: “Een auto is gemaakt om te rijden. Bij Dégage maken we dat werkelijkheid. Eigenaars die hun auto nog gebruiken maar wel delen met anderen: de formule van Dégage blijkt er eentje met veel impact. Auto’s binnen Dégage halen met gemak 20.000 kilometer per jaar. Dat is een pak meer dan het Vlaamse gemiddelde. Meer dan 30.000 gereden kilometer per jaar is bij Dégage dan ook geen uitzondering. Zo hebben we de elektrische auto ‘StientjesTesla’ die in 2022 37.245 kilometer reed. 22.418 kilometer werden door anderen dan de eigenaar gereden.”

In 2022 mocht Dégage 7.029.517 kilometer op de teller noteren en haar 5000ste autodeler en 400ste deelauto verwelkomen. In Gent en omgeving is Dégage ondertussen uitgegroeid tot een grote groep van bijna 4000 leden en meer dan 300 deelauto’s waarvan 17 elektrisch.

Door de grote vraag van leden kan Dégage meer deelauto’s gebruiken in de Arteveldestad. Dat terwijl er nog te veel auto’s stilstaan in onze straten. De vzw gelooft dan ook dat er nog veel potentieel zit onder de auto’s van de Gentenaars.

Meer informatie over onze organisatie vind je op www.degage.be.
Interesse om lid te worden? Volg een introductie via www.degage.be/infosessie.