Dégage in Oudenaarde

Jonathan uit Oudenaarde gebruikt de auto van Annelies. Net zoals Jonathan zijn er nog anderen die ervoor kiezen geen eigen auto te hebben maar auto’s van anderen te gebruiken. Zij doen beroep op – ondertussen drie – particuliere auto’s die aangesloten zijn bij Dégage. We interviewden Annelies Penninck en Jonathan Clerckx die allebei hopen dat er nog meer mensen het concept zullen ontdekken.

Annelies, waarom deel je jouw auto?

Annelies: “Ik ontleen mijn auto al heel lang. Vroeger woonde ik in Gent en stond mijn auto eigenlijk vaak stil. Ik vond dat zonde. Via via ben ik bij Dégage terecht gekomen en dacht ik: dat is eigenlijk ideaal. Zo wordt mijn auto vaker gebruikt. Ook in Oudenaarde. Het leuke aan Dégage vind ik het sociale aspect. Je leert mensen uit je buurt kennen, zoals Jonathan.”

Jonathan, waarom ontleen jij een auto?

Jonathan: “In de eerste plaats om het praktische aspect: ik heb zelf geen auto. Vroeger had ik die ook niet vaak nodig. Ik ben onlangs veranderd van werk, ik heb nu vaker een wagen nodig en zo heb ik Dégage ontdekt. Ik ben heel tevreden met het systeem. Zolang dat voor mij goed draait, blijf ik het gebruiken. Ik heb er alleen maar baat bij: ik moet zelf geen wagen aanschaffen, ik heb geen maandelijkse kosten en ik moet geen onderhoud betalen. Al die zaken vallen weg als ontlener. ”

Waarom hebben jullie voor Dégage gekozen?

Jonathan: “Ik vind Dégage heel toegankelijk. Er wordt duidelijk gecommuniceerd en via de  website kan er gemakkelijk contact genomen worden met de eigenaars van de wagens. Bovendien werkt Dégage kostendelend en betaal ik een eerlijke prijs per kilometer. Gebruik ik geen auto, dan betaal ik niks.”

Annelies: “De app is ook een absolute meerwaarde.”

Jonathan: “Ik vind het concept ook meer ecologisch dan bij bijvoorbeeld autodeelbedrijven. Dat zijn ook goede systemen, maar ik vind het nog steeds aangenamer om een auto te gebruiken die er toch al is, van een particulier. Het is een klein stapje naar een duurzamere wereld.”

Zijn er bepaalde zaken waar je aan moet wennen?

Annelies: “In het begin is het sowieso een beetje wennen. Je moet je eigen auto ook reserveren als je die nodig hebt en in het begin vergat ik dat wel eens. Het is geen nadeel natuurlijk, gewoon iets waar je rekening mee moet houden.

Waarom zouden meer mensen deelauto’s moeten gebruiken?

Annelies: “Sowieso voor het milieu: er zijn veel te veel auto’s. Maar ik denk ook dat hoe meer auto’s er in het systeem zitten, hoe makkelijker het draait en hoe meer keuzemogelijkheden er zijn voor de ontlener.”

Is het iets wat jullie willen blijven doen?

Annelies: “Mijn auto is niet meer van de jongste. Wat als er grote kosten aan zijn of hij is kapot? Dan weet ik niet of ik nog een nieuwe zou kopen. Misschien zou ik eerder zelf in Dégage stappen om een auto te ontlenen. Het toffe aan Dégage is ook dat het je doet beseffen dat er zo veel andere mogelijkheden zijn.”

Je auto delen in Oudenaarde

Wil je net als Annelies ook je auto delen? Extra deelauto’s zijn welkom. Als eigenaar blijf je rijden met je auto en win je kosten terug. Door je aan te sluiten bij Dégage kan je beroep doen op heel wat voordelen van de ledenorganisatie: reservatiesysteem/app, afspraken, omniumsysteem, toegang tot alle andere deelauto’s, pechhulp, autodeelverzekering, … Bovendien kom je terecht in een leuke community. 

Dégage bestaat reeds 25 jaar en is uitgegroeid tot een grote groep van meer dan 5000 leden en 400 deelauto’s, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Momenteel zijn er 3 deelauto’s actief in Oudenaarde, 2 in het centrum en 1 in Eine. 

De ledenorganisatie ijvert voor minder auto’s en meer sociale buurten. Door auto’s en fietsen onderling te delen wil Dégage mensen terug met elkaar in contact brengen.

Praktisch

Heb je zin? Zit je met vragen? Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een online infosessie. Wie zich inschrijft, kan, na betaling van een eenmalige instapkost van 35 euro en een waarborg van 75 euro, gebruikmaken van alle deelauto’s van de organisatie. Inschrijven kan via www.degage.be/infosessie. Daar staan ook alle (online) sessies vermeld en lees je ook de instapvoorwaarden voor de auto’s en kan je je eigen wagen aanmelden.

Meer info

Vragen over Dégage? Neem een kijkje op www.degage.be of neem contact op met Dégage via oudenaarde@degage.be. Surf ook naar www.oudenaarde.be/autodelen voor meer info over autodelen.