Dégage start in Kortrijk

Dégage!, een autodeelorganisatie waarbij particulieren hun wagen delen met buren, is gestart in Kortrijk. Griet en Maarten delen sinds 1 mei hun Volkswagen Caddy met de buurt. De vzw is ooit gestart in Gent maar breidt uit over heel Vlaanderen. Neem deel aan het Dégage-infomoment op 7 juni in Broelkaai 6.

Lees ook het verhaal van Griet en Maarten.

Dégage is een centrumstad rijker: Kortrijk. Anders dan de gekende deelsystemen werkt Dégage met deelauto’s van particulieren. Steeds meer mensen beseffen dat hun auto te vaak stilstaat en gaan deze delen met mensen in de buurt. Zo ook Griet Van Assche en Maarten Caesens. Zij delen hun Volkswagen Caddy sinds mei met de inwoners van Kortrijk. Andere auto’s volgen vlug.

Particulier autodelen zet bestaande auto’s efficiënt in en maakt andere auto’s overbodig. Dat zorgt niet enkel voor meer ruimte in de straat, propere lucht en minder file, ook wordt de auto goedkoper omdat de kosten worden verdeeld over alle bestuurders.

Griet, eigenaar van de eerste Dégage-deelauto in Kortrijk: “Onze auto staat best wel veel stil en daar zien we duidelijk een win-win in: kostendelend voor ons en minder wagens in omloop, fijne plus voor het milieu. Sowieso zal het autodelen ons nog wat meer bewust maken van ons eigen autogebruik; grote boodschappen lukken gerust ook met de cargofiets en al zeker bij mooi weer. We geloven erg in het concept van autodelen en hopen ook andere auto-eigenaars te inspireren om te starten met delen en de gedeelde wagens te vermenigvuldigen.”

Door je auto te delen, blijf je toegang hebben tot je auto maar kunnen anderen hem ook gebruiken. Eigenaars krijgen de exacte kost terugbetaald voor elke gedeelde kilometer. Hoe meer iemand anders met je wagen rijdt, hoe meer je dus terugkrijgt. En dat kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar of meer. Daarnaast kunnen gebruikers deelauto’s gebruiken tegen een eerlijke prijs. Tot wel 15.000 kilometer per jaar is een Dégage-deelauto interessanter dan een eigen wagen. Door niet per tijd te hoeven betalen zijn de deelauto’s geschikt voor langere periodes en een betaalbaar alternatief voor de eigen wagen.

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts: “Autodelen zit in de lift in Kortrijk. Meer en meer gezinnen kiezen voor de fiets bij hun dagelijkse verplaatsingen en hebben dus niet meer permanent nood aan een eigen wagen. Dergelijke initiatieven ondersteunen de wil om de wagen wat vaker aan de kant te laten staan.”

Evident is het niet om als particulier je auto zomaar te delen. “Het voordeel van Dégage is dat je kan inhaken op een bestaand systeem. Je kan gebruik maken van onze expertise en wij zorgen centraal voor het administratieve werk zodat deelnemers zich kunnen focussen op het persoonlijke contact en het enthousiasmeren van buurtbewoners.” , legt Eline Snacken van Dégage uit. “Dégage is een sociaal systeem. Gebruikers kunnen online een auto reserveren. Maar nadien moeten eigenaar en gebruiker wel nog afspreken voor het overhandigen van de sleutel. Goed voor het vertrouwen én het buurtgevoel.”

Wie zich inschrijft bij Dégage, kan, na betaling van een eenmalige instapkost van 35 euro en een waarborg van 75 euro, gebruik maken van alle deelauto’s van de organisatie. Gebruikers betalen een kilometervergoeding die is gebaseerd op de echte kostprijs van een auto. Op dit moment ligt dat bedrag tussen 28 en 36 cent per kilometer.

Infomoment 7 juni om 20:00 in Broelkaai 6 

Een eerste info- en inschrijfsessie voor gebruikers en eigenaars vindt plaats op 7 juni om 20 uur. Inschrijven kan via www.degage.be/infosessie. Via dezelfde link lees je ook de instapvoorwaarden voor de auto’s en kan je je eigen wagen aanmelden.

Meer info over Dégage: www.degage.be of info@degage.be