Dégage en Energent gaan samen voor een groene deelmobiliteit

Op het DUW-festival deze zondag in Wetteren kondigden Dégage en Energent hun nieuwe samenwerking aan. Dégage werd duurzame aandeelhouder van de energiecoöperatie en trok hiermee de kaart voor groen openbaar vervoer. De eerste steen van een boeiende samenwerking is gelegd. 

Tijdens de kapitaalronde van Energent in november werd autodeelorganisatie Dégage aandeelhouder van de energiecoöperatie. Met het opgehaalde geld wordt de busvloot van Ganda Cars geëlektrificeerd. Op het dak van het nieuwe busbedrijf in Wondelgem legt Energent een zonne-installatie van 656 panelen, de grootste realisatie van de burgercoöperatie tot nog toe. Hiermee illustreert Dégage haar missie: milieuvriendelijke en betaalbare mobiliteit voor iedereen.

Dat de twee organisaties toenadering zochten was een kwestie van tijd. Dégage was de voorbije maanden op zoek naar duurzame, ethische initiatieven om haar ongebruikte waarborgen zinvol te investeren. De keuze voor Energent was vlug gemaakt. Beide zijn van oorsprong Gentse organisaties maar ondertussen sterk buiten Gent aanwezig. Respectievelijk al bijna 25 en 10 jaar tonen Dégage en Energent hoe lokaal burgerinitiatief tot iets groots kan leiden en hoe je als burger in je eigen mobiliteit/energie kan voorzien

Voor en door burgers

De coöperanten van Energent zijn mede-eigenaar van lokaal opgewekte, hernieuwbare energie. De leden van Dégage organiseren zichzelf zo dat ze elkaars auto’s en fietsen kunnen gebruiken zonder er zelf te moeten kopen. Zowel bij Energent als Dégage maken burgers het verhaal. Burgers verenigen zich en bouwen expertise en knowhow op. Beide initiatieven zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een professionele organisatie die betrouwbare diensten aanbiedt aan heel wat burgers. Energent telt al bijna 2000 coöperanten. Dégage telt ondertussen al 400 eigenaars die hun auto uitlenen aan meer dan 5000 leden. Eigenaars sparen kosten uit, en de leden die de wagen gebruiken betalen een eerlijk tarief dat kostendelend is.

Elektrisch autodelen

Dat Energent elektrisch rijden aanmoedigt bleek reeds uit hun deelname aan het CEDAN-netwerk, een samenwerking tussen Vlaamse burgercoöperaties voor energie en mobiliteit. Door nu ook Dégage als partner te kiezen, bekrachtigt ze nog meer de nood aan gedeelde elektrische voertuigen.

John Vandaele, voorzitter van Energent: “Heel impactvol wordt het als ook elektrische auto’s gedeeld worden én rijden op hernieuwbare energie. Als we samen wagens optimaal gebruiken, en dus delen, zijn er minder nodig. Een gedeelde elektrische wagen die rijdt op zonnestroom verlaagt de emissies én vermindert het grondstoffenverbruik. Nu we met acht miljard mensen op aarde wonen zijn beiden belangrijk!”

Dégage moedigt geïnteresseerden en leden aan zoveel mogelijk elektrisch te rijden, via advies in aankoop, premies en laadpalen.  Bovendien experimenteert Dégage sinds kort met financiële steun aan haar leden bij de aankoop van een elektrische deelauto. Ondertussen is 6% van de vloot elektrisch; tegen 2026 streeft Dégage ernaar dit aandeel op te trekken naar 20%.

Wilfried Beurms, bestuurslid van Dégage en deelnemer aan denktank vergroening: “Wie weet dat de twee organisaties op termijn ook van elkaar leren. Meer en meer zullen deelauto’s rijden op elektriciteit. Dat biedt perspectieven om in de toekomst energiedelen en autodelen onder burgers te combineren.”

 Foto: John Vandaele (Energent) en Pieterjan Heyse (Dégage) op het DUW-festival in Wetteren

Foto: John Vandaele (Energent) en Pieterjan Heyse (Dégage) op het DUW-festival in Wetteren