Griet en Sophie, twee enthousiaste Dégage-vrijwilligers uit Kortrijk

Griet en Sophie, twee enthousiaste Dégage-vrijwilligers uit Kortrijk

Griet en Sophie zijn twee enthousiaste dames die zich engageren voor het opstartende Dégage in Kortrijk. Ik ontmoet hen om praktische redenen online, maar zodra het gesprek start spat de positiviteit van het scherm, overduidelijk in hun woorden en verborgen in hun stralende glimlach.

Interview: Eli Van Brussel
Foto’s: Enola Corbanie

Dag Griet, dag Sophie, aangename kennismaking. Hoe is het Dégage-avontuur voor jullie begonnen? 

Griet Van Assche: Daarvoor wil ik eerst even terugkeren naar toen ik aan autodelen begon. Vijf jaar geleden toen de gezinswagen wegviel dacht ik van ja, kan dat eigenlijk wel zonder wagen? Ik deed toen heel veel met de fiets en de kindjes ook, als back-up namen we wel een cambio-abonnement. Ik kon toen ook de auto van mijn ouders af en toe gebruiken en dat vond ik wel een goed systeem, het werkte. Ik had ook al gekeken naar andere autodeelsystemen zoals Dégage, maar in Kortrijk was dat aanbod er nog niet. Ondertussen waren we snel een aantal jaren verder en had ik een nieuwe partner. Hij kon als fotograaf wel een grote wagen gebruiken om zijn materiaal in te vervoeren. We wilden die wagen ook graag delen. Omdat ik al vertrouwd was met autodelen en er promotie was van Dégage om dit in Kortrijk op te starten wou ik hier meteen in meegaan.

Nu, als ik mij ergens in smijt en ik geloof erin, dan is het meteen volledig (lacht) en dus engageerde ik mij ook als vrijwilliger.

Sophie Vanwynsberghe: Ik heb altijd alles met de fiets gedaan. Ik werkte in de stad en dan was de wagen niet nodig. Ik kon dan af en toe wel de auto van mijn ouders gebruiken. Nu werk ik sinds twee jaar in Moeskroen en da’s natuurlijk een afstandje van Kortrijk dus was een auto ineens wel handig. Ik kreeg even later wel het aanbod om via mijn werk een fiets te leasen en vond het wel te doen om met de elektrische fiets naar mijn werk te rijden. Daardoor stond de auto veel meer stil, dus vond ik het interessanter om die te delen. Aangezien Dégage net was opgestart, en ik volledig overtuigd was van autodelen, ben ik er snel ingestapt. Het leukste vind ik de sleutel overhandigen, wetende dat je iemand kan helpen. Je auto delen geeft dan zo’n fijn gevoel. Daarom wou ik ook vrij snel als vrijwilliger meestappen in het verhaal.

Waarom geloven jullie zo in Dégage? 

Sophie: Ik vind het gewoon heel tof om de auto te delen want je hebt die sowieso niet altijd nodig. Het is dan beter om hem uit te lenen in plaats van hem stil te laten staan.

Griet: Ik heb ook gemerkt dat je veel bewuster omgaat met je eigen verbruik. Voor een bepaald aantal kilometers ga je dan eerder een andere oplossing zoeken en hem uitlenen aan iemand die er meer mee kan rijden.

Griet, jij was de eerste autodeler voor Dégage in Kortrijk. Hoe snel heb je dan de keuze gemaakt om vrijwilliger te worden?

Griet: Eigenlijk direct. Eerst nog niet officieel, maar uiteindelijk was ik zodanig veel aan het doen dat ze zeiden ‘zouden we dit niet eens officieel maken’? Dan krijg je een vrijwilligerscontract en spreek je duidelijk af waarvoor je je gaat engageren en zo.

Sophie: Ik denk dat het bij mij nog niet officieel is, maar ik heb wel al toegang tot het geheim gedeelte voor vrijwilligers op de site (lacht).

Naast een geheim gedeelte op de site, waarom zou je die stap zetten?

Griet: Ik haal daar veel positieve energie uit. Ik geef ook infosessies en dan heb je veel warme contacten. Ik ben ook al eens naar de vrijwilligersdag geweest en dan voel je je echt onder gelijkgestemden. De mensen die zich engageren hebben een basis van positiviteit, dat is heel duidelijk voelbaar.

Sophie: Mij naast mijn werk engageren voor iets waar ik in geloof, dat geeft mij enorm veel voldoening. Het geeft zin en energie.

Griet: Je straalt dat ook uit naar anderen, als je gevraagd wordt naar je hobby’s of waar je mee bezig bent, dan draag je die identiteit mee uit.

Klinkt goed. Stel dat ik geïnteresseerd ben om als vrijwilliger aan de slag te gaan, waar ‘teken’ ik dan voor?

Griet: Sowieso gezellige onderonsjes (lacht), enkele keren per jaar een brainstorm en afhankelijk van waar je je voor wil inzetten, kan je dan in aparte groepjes werken of aan taken werken. Je gaat er zo ver in als je zelf wil, ik denk dat het ook een heel fijn gevoel is om inspraak te krijgen als je je engageert. Je wordt echt deel van Dégage en kan eigenlijk veel mee bepalen. Ik vind het ook super als een organisatie zo coöperatief is, dan heb je me eigenlijk al half mee (lacht).

Zijn er al veel vrijwilligers in Kortrijk?

Beiden: Nee, je kijkt ernaar (lachen).
Griet: We zoeken dus echt nog mensen. Zoals netwerkers, die interessante partners kunnen betrekken. Ook mensen die meedenken aan het beleid, die zich mee de vraag stellen hoe we Dégage in Kortrijk verder uitbouwen, prioriteiten stellen of zich afvragen op welke wijk we best eerst gaan inzetten, …

Sophie: Het zou ook tof zijn mensen te vinden die Dégage bekender willen maken in Kortrijk en de deelgemeenten, die anderen overtuigen om in autodelen te stappen.

Griet: Daarnaast zoeken we ook gewoon nog veel eigenaars en ontleners, die zijn ook meer dan welkom!

Sophie: Ja, want momenteel is het aanbod ook nog heel verspreid, soms komen mensen uit Harelbeke naar het centrum van Kortrijk om de auto te komen halen. We hebben dus zeker nog veel marge om alles uit te breiden.

Bedankt, en nog veel succes samen!

Wil jij ook mee stappen in dit positief enthousiasme en meebouwen aan Dégage in Kortrijk? Lees dan vlug deze vacature!