Jane, drijvende kracht in wijk Ledeberg

Jane is al 4 jaar trotse auto-eigenaar en vrijwilliger bij Dégage in Ledeberg. Ze houdt ervan om bewust om te gaan met mobiliteit en connecties te maken als autodeler. We gingen bij haar op bezoek in Ledeberg.

Interview: Widmer Van der Bruggen
Foto’s: Tini Cleemput

Dag Jane, kan je wat meer vertellen over jezelf? 

Dag Widmer, Ik ben 31 jaar en ik ben leerkracht in het lager onderwijs in De Loods, gelegen in Muide. Ik woon in Ledeberg, samen met mijn zus in een co-house. Ik woon hier nu 2,5 jaar en ik deel mijn auto via  Dégage, ook ben ik als vrijwilliger wijkantenne in Ledeberg. 

Hoe spendeer jij het liefst jouw vrije tijd?

Ik ga af en toe eens gaan lopen, wandelen, dingen samen doen met vrienden. Beetje de losse dingen. En ik heb nog een heel klein engagement bij de Chiro, een stuk minder dan dat ik vroeger ervoor deed.

Heeft jouw zus ook haar aandeel in Dégage?

Helemaal in het begin gebruikte ik nog af en toe eens mijn zus haar auto, maar dat is nu niet meer zo. Zij heeft een lief in Oudenaarde, dus zij is ook vaak met de auto weg. Ik reken er dus eigenlijk niet op dat ik haar auto kan gebruiken.

Wat betekent Dégage voor jou?

Mijn auto stond veel te veel stil nadat ik ben verhuisd. Dat vond ik heel jammer voor mijn auto en voor de buurt. Ik had het gevoel dat ik een plaats innam dat onnodig was. Dat, in een regio waar parkeren lastig is, vond ik wel moeilijk. 

Hierdoor ben ik begonnen met autodelen. Ik heb gekozen voor Dégage omdat dat voor mij op een bewuste manier delen is voor de mobiliteit en dat je elkaar helpt op een manier.

Was het mogelijk om te autodelen voordat je verhuisde?

Na mijn kindertijd woonde ik in Oosterzele, waar ik de auto vaak nodig had. Pas toen ik in Merelbeke woonde, deed ik veel zaken zonder auto. Daarna ben ik in Ledeberg gaan wonen waar ik eigenlijk bijna volledig afscheid heb kunnen nemen van mijn auto. 

Ook mijn job had een impact, ik koos bewust voor een school dichterbij. Op mijn eerste job reed ik heel vaak met de elektrische fiets, maar ik moest me wel altijd verder verplaatsen. Op sommige dagen kon ik ook niks anders dan me verplaatsen met de auto. Nu heb ik voor iets dichter gekozen waardoor ik meer naar mijn job kan fietsen. Dat is vanaf nu ook een vereiste voor mij als ik een andere job zou zoeken. Hierdoor kan ik dus zeker mijn auto delen met anderen.

Wat is het leukste aan het delen van je auto?

Ik vind het wel leuk om je eigen auto op een andere plek tegen te komen. Dan rij je er soms eens langs met de fiets en dan denk je ‘ah ja, mijn auto staat hier nu’. Dat vind ik wel boeiend om te zien. Of mensen die komen zeggen dat ze mij hebben zien rijden, maar het was ik niet, het is iemand anders die met mijn auto onderweg was. Soms is het ook wel leuk om mensen tegen te komen. Laatst nog op een pedagogische studiedag dacht iemand me te kennen en dan blijkt dat die mijn auto had ontleend. Het is zo leuk om mensen op deze manier nog eens tegen te komen!

Is jouw sociaal contact gegroeid door Dégage?

Ik woon hier nu 2,5 jaar en ik heb wel het gevoel dat ik wat mensen ken, al het blijft wel een oppervlakkig contact. Ik heb niet het gevoel dat ik ze zeer goed ken. Ik spreek in mijn straat wel vlugger mensen aan omwille van Dégage als ze op zoek zijn naar iets. Misschien dat ik wel meer mijn wijk kan leren kennen als wijkantenne voor Dégage. In mijn vrijwilligersengagement heb ik wel wat namen en plekken leren kennen toen ik moest gaan flyeren. Ik weet nu wie er woont in mijn wijk en dat is aangenaam om te weten.

Wat is je taakomschrijving als wijkantenne bij Dégage?

Het is een beetje vaag. We zijn er nog wat zoekend naar, maar voor mij is het vandaag mailtjes beantwoorden. Gemiddeld krijg ik zo’n 8 mails per maand waarbij ik mensen help of doorverwijs voor interne vragen. En ik zette mijn schouders onder een Dégage-project in Ledeberg. Ik probeer ook wel dingen in de gaten te houden door bewust de infoboekjes van Gent in te kijken voor wijken waarin we mogelijks een infostand kunnen opzetten en iets voor hen kunnen betekenen.

Ik ben hierdoor bewust bezig met het verbeteren van Dégage in mijn wijk. Ik kijk nu ook met een andere blik naar de parkeerplaatsen in Ledeberg of naar de auto’s die er staan. Of tijdens wegenwerken denk ik ook van ‘Ja, dat betekent dat er weer een aantal straten zonder parkeerplekken zitten’. Dus ik denk er wel op een andere manier over na.

Verloopt het autodelen altijd even vlot?

Ik moet zeggen dat ik weinig slechte verhalen heb. Ik heb ook weinig grote schade aan mijn auto. Af en toe is er wel eens een contact dat wat minder loopt – mensen die te laat komen of die het vergeten – maar voor mij verloopt het vlot

Ik kan me wel voorstellen dat, als je als eigenaar eens enkele weken na elkaar een slecht contact hebt, dat dat wel frustrerend kan zijn. Maar ik ben assertief en mondig genoeg om met mensen in gesprek te gaan. Ik ga ook problemen aankaarten vanuit een groter kader en niet vanuit mezelf. Ik praat vanuit Dégage en probeer ook de functie als wijkantenne zo uit te voeren. Dan zeg ik iets in de aard van “ze weten dat het geen eenmalig probleem is, dus zorg gewoon dat je de volgende keer op tijd bent.” Maar zelf heb ik dus nog weinig mensen gehad die ik meerdere keren heb moeten aanspreken.

Wat als je je eigen auto toch zelf nodig hebt, maar die is gereserveerd door iemand anders?

Ik heb meestal wel het geluk dat ik mijn eigen auto kan reserveren. Het gebeurt wel dat ik last minute een auto nodig heb. Dat is nog niet zo vaak gebeurd in die 2,5 jaar. Maar dan probeer ik meestal met mensen mee te rijden of voor mijn elektrische fiets te kiezen. Openbaar vervoer is eigenlijk zelden het plan B. Ik gebruik mijn auto eigenlijk alleen als openbaar vervoer niet lukt. Wanneer ik afspreek in een andere stad, neem ik gewoon de trein.

Je bent dus echt wel veel bewuster geworden? 

Ja, ik zit op het punt dat een eigen auto eigenlijk niet meer hoeft. Mijn auto had ik gekocht omdat ik een job en een woonsituatie had waar dat wel nodig was. Maar nu zit ik in een situatie waarin ik volledig zonder kan. Soms vraag ik me dan ook af waar de drempel ligt, wat doe ik nog met mijn auto? Hij is ook al van leeftijd, dus zou ik hem nog bewaren als eigenaar of gaan we op zoek naar een andere optie?

Hoeveel eigenaars zijn er in Ledeberg?

In Ledeberg zitten we al met 23/24 eigenaars. Toch wordt er aangekaart dat er af en toe nog druk is op de auto-eigenaars, maar zelf vind ik het moeilijk in te schatten hoe groot de noodzaak is. Vorige week had ik last minute een auto nodig en vroeg drie dagen op voorhand een auto aan en ik had er een binnen de kilometer. Dat vind ik heel oké!

Zijn er nog dingen die je graag kwijt wilt?

Vorig jaar ontdekte ik op mijn nieuwe job dat collega’s ook al lang bij Dégage zitten. Ik had ook al eens een date met iemand uit Oudenaarde die zich dan ook aansloot bij Dégage. Bij losse ontmoetingen ontdek je wel dat lid zijn bij Dégage een gemeenschappelijke factor is. Je raakt sneller aan de praat en dat vind ik misschien wel het tofste.