Marijke en Griet over Dégage in Kortrijk

Marijke en Griet over Dégage in Kortrijk

Lees hier ook de ingekorte versie in het stadsmagazine van Kortrijk.

INTERVIEW Stadsgenoten Griet Van Assche (deelauto-eigenaar) en Marijke Van Heurck (deelauto-gebruiker) over de voordelen van autodelen via Dégage

Griet, waarom hebben Maarten en jij besloten jullie auto te delen?

Griet Van Assche: “Vroeger hadden we geen eigen wagen. Met de cargofiets, cambio en de auto van mijn ouders ging dat best, mits wat planning en anders denken. Maar door het bijberoep van Maarten als fotograaf en schilder hadden we meer nood aan flexibiliteit en een ruime wagen. De keuze voor een eigen wagen werd gemaakt met de intentie om die te gaan delen. En dat doen we sinds 1 mei!”

 

Marijke, doe je al lang aan autodelen?

Marijke Van Heurck: “Vijf jaren geleden verhuisde ik naar Kortrijk. Ik deed bewust mijn auto weg, dat was financieel interessanter voor me. Na een jaar heel veel treinen, ben ik autodeler geworden bij Cozywheels. Soms is een deelauto gewoonweg makkelijker dan het openbaar vervoer of de fiets, zeker met kleine kinderen.”

 

Wat zijn voor jullie de grootste voordelen van autodelen? 

Griet: “Onze auto stond best wel veel stil en daar zien we duidelijk een win-win in. De auto wordt vaker gebruikt en voor elke gedeelde kilometer krijgen we de exacte kost terugbetaald. Maar we vinden het ook belangrijk dat er minder auto’s in omloop zijn: properdere lucht, minder file. Dat is een fijne plus voor het milieu.”

Marijke: ‘Ik ben vooral overtuigd omdat het veel goedkoper is dan een eigen auto. Parkeerplaats of een garage huren is heel duur. Een huis met een garage is geen optie voor mij. Door geen auto voor de deur te hebben, denk ik ook altijd even na hoe ik ergens moet geraken. Hierdoor rijd je sowieso minder met de auto.’ 

 

Waarom koos je voor Dégage?

Marijke: ‘Dégage werkt kostendelend. Je betaalt enkel per kilometer, gebaseerd op de echte kostprijs van een auto (momenteel tussen 28 en 36 cent per kilometer, red.). Een Dégage-auto gebruiken is ook eenvoudig. Je hoeft je slechts één keer in te schrijven en je kan gemakkelijk via computer of app een auto reserveren. Bovendien is het super dat er meerdere wagens bijkomen in Kortrijk. Zo heb ik toegang tot een divers aanbod en ben ik zeker dat ik een wagen kan reserveren wanneer ik één nodig heb.”

Griet: “Na het volgen van een infosessie ging de bal aan het rollen. Alles werd duidelijk uitgelegd. Het voordeel van Dégage is dat je gebruik kan maken van een bestaand systeem en de jarenlange ervaring van Dégage. Dégage zorgt centraal voor het administratieve werk zodat ik me kan concentreren op het overhandigen van de sleutel en mijn buren enthousiasmeren :-)”

 

Waaraan moet je wennen bij het delen van je auto?

Griet: “Het is nog wat zoeken naar het evenwicht tussen eigen flexibiliteit en optimaal delen. Het systeem is gelukkig gebruiksvriendelijk. Een vast gebruik kan je met enkele muisklikken regelen. Sowieso zal het autodelen ons nog wat meer bewust maken van ons eigen autogebruik. We zijn beide fervente fietsers. Eigenlijk gebeuren de meeste van onze verplaatsingen met de fiets of te voet. Lukt het niet met de fiets en is onze auto bezet, dan kan je als eigenaar ook gebruik maken van de andere deelauto’s in het systeem.”

 

Nog tips?

Marijke: “Autodelen geeft me meer tijd. Ik heb een druk leven, met kleine kinderen. Op de trein doe ik mijn administratie en mails. En kom ik wat tot rust. Op de fiets maak ik mijn hoofd vrij. In de auto kan ik dat niet, dan moet ik teveel op het verkeer letten. Eén tip? Gewoon autodelen uitproberen. Enkel door het te ondervinden kan je echt overtuigd geraken.”

Griet: “We geloven erg in het concept van autodelen en hoop ook andere auto-eigenaars te inspireren om te starten met delen en de gedeelde wagens te vermenigvuldigen.”