Taart voor onze honderdste vrijwilliger!

Dégage zou er niet zijn zonder vrijwilligers en sinds kort hebben we er honderd! Sieglinde uit Gent engageerde zich vorig jaar voor de tofste autodeelclub van het land. We gingen haar (en haar kat) verrassen met een taartje.

Hopelijk smaakt het, het taartje?

Zeker! Ik ben niet zo’n moeilijke eter en ik ben wel iemand die van taarten houdt.

Een taartenmens dus, en nu ook onze honderdste vrijwilliger! Waarom heb je je geëngageerd? 

Ik ben al enkele jaren lid van Dégage en volg het Dégage-nieuws op de voet. Zo zag ik vaak de vacatures voor vrijwilligers passeren. Vrijwilligen bij Dégage leek me wel leuk, omdat het heel gevarieerde taken zijn en je ook geen engagement op lange termijn moet aangaan. Je kan eigenlijk altijd beslissen om even een pauze in te lassen. Ik wilde deze zomer graag helpen bij het knippen van kaartjes, maar dat ging uiteindelijk niet door. Toen ze vrijwilligers zochten voor de boomplantactie [op 22 januari 2023, nvdr] kon ik zelf niet. Daarna kwam de vraag om mee te helpen bij de organisatie van 25 jaar Dégage. Ik vind vrijwilliger zijn vooral leuk als ik het gevoel heb dat ik bijdraag aan iets, als ik er een positief gevoel bij krijg. Ik wil graag mijn tijd investeren, maar dan moet ik het natuurlijk ook zelf leuk vinden.

Welke zaken zou je minder graag doen als vrijwilliger? 

Ik denk dat redelijk veel taken mij wel zouden liggen. Voor ik bij Dégage startte als vrijwilliger, was ik ook huiswerkbegeleider en deed ik Boek op Bezoek. Ik ben leerkracht lagere school en die vrijwilligerstaken lagen dus in lijn met mijn job. Ik vond het erg leuk om die taken te doen, maar het waren meer gebonden taken. Je engageert je voor een heel schooljaar en kan dus niet altijd zomaar stoppen. Na een tijdje vond ik dat wat druk en dus heb ik mijn schooljaar uitgedaan en vervolgens gestopt. Ik ben ook buddy geweest in Gent, maar dat is tijdens corona gestopt.

Tot hiertoe was ik dus vooral een sociale vrijwilliger, maar ook administratie zou mij wel liggen. Bij het organiseren van 25 jaar Dégage zal er ongetwijfeld ook wel wat administratie komen kijken, maar dat vind ik zeker geen probleem.

Voor 25 jaar Dégage willen we de verbinding tussen de leden graag centraal zetten. Dan komt een sociale vrijwilliger waarschijnlijk goed van pas. Ken je intussen veel andere vrijwilligers of leden van Dégage?

Ik ben nog maar net gestart als vrijwilliger, dus ik ken de anderen nog niet zo goed. Als eigenaar [van auto Linde, nvdr] zie ik wel veel leners, maar die ken ik uiteraard niet allemaal. In de vijf jaar dat ik mijn auto deel, had ik al 242 unieke leners. Een van mijn leners probeert momenteel haar rijexamen te halen met mijn auto en met sommige leners doe ik wel eens een babbeltje. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen via Dégage, maar ik heb zeker niet met iedereen contact.

Waar kijk je nog naar uit als vrijwilliger bij Dégage?

Dégage mag er echt trots op zijn om al 25 jaar lang mensen te engageren om hun auto’s te delen en intussen al zoveel gebruikers te hebben. Ik kijk er naar uit om dat in de kijker te zetten. Daarnaast ben ik benieuwd welke andere taken er nog naar boven zullen komen. Dégage mag ervan uitgaan dat ik zeker op een nieuwe vrijwilligersvraag zal ingaan als het mij aanspreekt!